tiistai 14. heinäkuuta 2015

Hapettuminen, pelkistyminen ja protolysoituminen

Hapettuminen ja pelkistyminen ovat elektroniensiirtoreaktioita eikä ne tapahdu ilman toista.

                        Elektroni siirtyy
Hapettuminen -------------------> pelkistyminen
Aine pelkistin                              Aine on hapetin

Orgaanisen yhdisteen hapettuessa sen molekyylirakenne muuttuu yleensä siten, että hapen määrä kasvaa ja/tai vedyn määrä vähenee. Pelkistyminen päinvastoin. 

Primääriset alkoholit hapettuvat aldehydeiksi, aldehydit voivat hapettuamkarboksyylihapoksi ja sekundääriset ketoneiksi. Tertiääriset eivät hapetu samalla tavalla, mutta voivat hajota tai palaa. 



Protolysoituminen (=protonin luovuttamista ja samaan aikaan sen vastaanottaminen, siinä mukana olevia aineita kutsutaan protolyyteiksi) on protoni siirtoreaktio. 
Happo on aine,mjokanvoi luovuttaa vetyionin H+ eli protonin. Luovutettu vetyioni muodostaa veden kanssa oksoniumionin H3O+, joka aiheuttaa happamuuden

Emäs on aine joka voi vastaanottaa protonin.vesiliuoksen emäksisyyden aiheuttaa hydroksidi-ioni OH-

Vesiliuoksessa on aina molempi mutta se kumpaa on enemmän määrää liuoksen pH:n.

Amfolyytti=aineita, jotka voivat reagoida hapon kanssa emäksenä ja emäksen kanssa happona.

Vahva vai heikko protolyytti?

Vahvat hapot luovuttavat veteen kaikki protoninsa esim suola-, typpi- ja rikkihappo. Heikot hapot taas luovuttavat vain osan protoneistaan esim. Karboksyylihapot ja fenolit.

Emäs+happo

Reagoivat keskenään vesiliuoksessa, jolloin emäksen hydroksidi- ja hapon oksoniumionit muodostavat vesimolekyylejä. H3O+ + OH- --> 2H2O happo ja emäs neutralisoivat toisensa ja niiden ominaisuudet häviävät. Muista liokseen jäävistä ioneista syntyy kiinteää suolaa, kun vesi haihdutetaan pois.

Miten pH mitataan?

Indikaattorit ovat heikkoja protolyyttejä, joiden väri muuttuu happamuuden mukaan. pH-mittari mittaa liuoksen oksoniumionien määrää, jolloinse ilmoittaa happamuuden tarkemmin kuin indikaattori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti